Pistácie jsou oblíbené oříšky krásné zelené barvy a výjimečné chuti. Jako pražené a solené jsou skvělou pochoutkou pro mlsání.
Popis
Po vyloupnutí připomínají pistácie piniové oříšky. Díky své výrazné chuti patří mezi velmi oblíbené oříšky. Mají charakteristickou zelenou barvu a často se z nich připravují výtečné dezerty nebo zmrzliny. Pistáciemi jsou pokrmy běžně také obarvovány přírodním způsobem.
Pistácie pochází ze stromu řečík pistáciový, kterému se někdy také říká pistácie pravá. Původem je tento strom z Asie a Blízkého východu, dnes se hojně pěstuje především v USA, Turecku a Íránu. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin, které vyhovuje spíše sušší subtropické klima.
Složení
PISTÁCIE ve skořápce, sůl. Může obsahovat stopy lepku a ostatních skořápkových plodů.Alergeny
Skořápkové plody
Skladování
Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 2 374 kJ / 567 kcal | |
---|---|
Tuky: | 44,82 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 5,46 g |
Sacharidy: | 29,38 g |
z toho cukry: | 7,74 g |
Vláknina: | 9,9 g |
Bílkoviny: | 20,95 g |
Sůl: | 1,25 g |