Tato jemně mletá jedlá soda je vhodná pro potravinářské účely a při výrobě nebyly použity sloučeniny hliníku. Používáme ji ke kypření některých těst. V kyselém prostředí se rozkládá za vzniku plynu, oxidu uhličitého, a proto jedlá soda těsto kypří, jen když je v něm přítomna nějaká kyselá složka. Jako kyselá složka funguje např. med, zakysané mléčné výrobky, čokoláda. Například medové perníčky lze nakypřit jedlou sodou a výsledek je uspokojivější, než při použití kypřícího prášku. Dávkování jedlé sody je daleko nižší, než dávkování kypřícího prášku, často se v receptu uvádí na špičku nože. U třených těst lze počítat s cca 1 moka lžičkou jedlé sody na 500 g sypkých složek.
Bio pesto siciliano RAPUNZEL 120 g
HMOTNOST: 120 g (= 130 ml)
ZEMĚ PŮVODU: Itálie
SLOŽENÍ: extra panenský olivový olej*, bazalka* 25 %, vlašské ořechy* 13 %, kešu ořechy* 11 %, tvrdé sýry 7 % (ovčí pecorino*, parmezán*), piniové oriešky* 4 %, mořská sůl, česnek*. Složky označené * pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Cena: 116 Kč
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek obsahuje kravský a ovčí sýr, vlašské a kešu ořechy a neobsahuje stopy jiných alergenů.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
| Energetická hodnota | 2508 kJ/608 kcal |
|---|---|
| Tuky | 61 g |
| z toho nasycené mastné kyseliny | 11 g |
| Sacharidy | 6,5 g |
| z toho cukry | 3,0 g |
| Vláknina | 2,4 g |
| Bílkoviny | 7,7 g |
| Sůl | 2,5 g |