Složení: kurkumovník dlouhý (Curcuma longa)
Chuť a použití: Chuť má kořeněnou až ostře trpkou, podobnou zázvoru. Její vůně je sytě dřevitá protkaná květy, citrusy a zázvorem. Nejčastěji se používá v indické kuchyni.Jako samostatné koření se hodí k darům moře, rýžovým jídlům, ragů, vaječným pokrmům, pikantním hořčičným omáčkám, můžeme s ní obyrvit např. másla, sýry, pečiva a likéry. Lze jí ochutit nudlové pokrmy, omáčky, zeleninu a majonézy. Důležitou složkou je samozřejmě ve všech žlutých kari. Špetku můžeme přidat i do těsta na knedlíky nebo na pečivo.
Indická vaječná omeleta
Budeme potřebovat: 6 vajec, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce šťávy z cibule, sekaná petrželová nať, plod chilli paprik, sůl, tuk na vymaštění plechu nebo mísy
Cibuli prolisujeme lisem jako česnek. V takto získané cibulové šťávě rozšleháme žloutky společně s nasekanou petrželovou natí, kurkumou, solí a nasekanou zelenou paprikou, ze které jsme předtím odstranili semena. Do dohladka vyšlehané hmoty zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vlijeme směs a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, až se omeleta zdvihne a ztuhne. Musí však zůstat kyprá! Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo vydatnou snídani s tmavým pečivem.
Skladujte na suchém a chladném místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.
Země původu: Indie
Obsah balení: 50g
Měrná jednotka: 60,00 Kč / 100 g
Baleno v / Distributor v ČR: D N M company s.r.o., Trávníky 201, Střílky 768 04