Kashmiri je lehce pálivá odrůda chilli, která dodává jídlům sytou barvu, aniž by byl pokrm příliš ostrý.
Momentálně žádné novinky
Kashmiri je lehce pálivá odrůda chilli, která dodává jídlům sytou barvu, aniž by byl pokrm příliš ostrý.
Složení: chilli papričky Kashmiri celé
Chuť a použití: Toto chilli se pěstuje v regionu Kašmír indického subkontinentu, který propůjčuje bohatou chuť a zářivé barvy. Rostlina dorůstá do vyšších rozměrů. Chuť je velice výrazná a silná, ostrostí je opravdu pro každého. Stupeň pálivosti je velmi nízká. Vhodné je do pikantních jídel, gulášů, dušených zeleninových směsí a rýžových pokrmů.
Bez glutamanu, lepku, soli, barviv a konzervantů.
Země původu: Indie
Obsah balení: 20g
Měrná jednotka: 215,00 Kč / 100 g
Kuřecí tikka maála
Budeme potřebovat: 1 lžičku červeného chilli koření kashmiri, 1 lžíci citronové šťávy, 800 g kuřecích prsou - na kousky, rozpuštěného másla nebo olivovyého oleje na pokapání, sůl.
Na marnádu: 250 ml hustého bílého jogurtu, přes noc odkapaného v cedníku, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíce zázvorové pasty, 1 lžíci česnekové pasty, 1 lžičku červeného chilli koření, kashmiri, 1 lžičku koření garam masála, 2 lžíce hořčicového oleje.
Cibulovorajčatová masála: 3 lžíce rostlinného oleje, 1/2 lžičky celého římského kmínu, 3 střední cibule, nakrájené nadrobno, 7–8 stroužků česneku, nasekaných, 1 lžičku zázvorové pasty, 1 lžičku česnekové pasty, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru, 4 rajčata, nakrájená.
Na omáčku: 2 lžíce másla, 1 lžičky zázvorové pasty, 1 lžičku česnekové pasty, 70 ml rajčatového pyré, 1 lžičku červeného chilli koření kashmiri, 1/2 lžičky koření garam masála, 2 lžíce nasekaných lístků koriandru, 1 lžička sušených listů pískavice řecké seno, opražených a nadrcených, 75 ml smetany ke šlehání, 2,5cm kousek zázvoru, nakrájený na proužky.
Smíchejte dohromady chilli koření, citronovou šťávu a špetku soli. Kuře potřete směsí a nechte ho půl hodiny odležet. Mezitím smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak do ní vložte kousky kuřete. Nechte marinovat aspoň 3 hodiny. Dřevěné špejle namočte do vody.
Předehřejte troubu na 200 °C. Napíchejte jednotlivé kousky kuřete na špejle, pokapejte je máslem nebo olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.
Mezitím připravte cibulovorajčatovou masálu. Rozehřejte olej v pánvi, přidejte celá semínka římského kmínu a opékejte je. Když začnou měnit barvu, přidejte cibuli a osmahněte ji na mírném plameni dozlatova. Pak přidejte česnek, po chvilce vmíchejte česnekovou i zázvorovou pastu a nechte ji rozvonět. Přisypte drcený římský kmín, mletý koriandr, promíchejte, přidejte rajčata a vařte na mírném plameni asi 20 minut, až rajčata změknou a ze směsi začne vystupovat na povrch olej. Osolte. Sejměte z ohně a dejte stranou.
Na omáčku rozpusťte v pánvi máslo, přidejte pastu ze zázvoru a česneku, rajčatové pyré a asi 2 minuty vařte. Vmíchejte půl hrnku vody a 3 minuty vařte. Přidejte hotové kuře, cibulovorajčatovou masálu a nechte pobublávat, dokud omáčka nezhoustne. Dosolte, přidejte chilli koření, garam masálu a polovinu koriandrových lístků. Promíchejte a ještě 2 minuty vařte. Vmíchejte pískavici řecké seno a smetanu. Podávejte horké, ozdobené koriandrem a proužky zázvoru.